понедељак, 21. мај 2012.

Azijski slon

    Azijski slon živi na prostoru Šri – Lanke, Indije, Indokine i u jednom delu Indonezije.Naseljava tropske sume i prostrane ravnice s travom.
   Azijski slon se po veličini i spoljašnjem izgledu razlikuje od afričkog slona. Na prvom mestu je razlika u veličini ušiju, što je rezultat nešto nižih temperatura i vlažnije klime koja vlada na staništu azijskog slona, jer je prvenstvena uloga velikih ušiju slonova u rashlađivanju. Uši su široke oko 75 cm, a duge 60 cm. Visina azijskog slona je oko 3 m, dok je duzina tela oko 6 m. Mužjaci su teški između  3.500 kg i 4.500 kg, a mogu dostići i tezinu i od 5.000 kg. Ženke su nesto lakše i njihova težina dostiže najviše 3.000 kg. Mužjaci dostizu visinu do 3 m, a ženke oko 2,4 m. Imaju debelu kožu koja ima zastitnu ulogu, a njena debljina se kreće između  2 cm i 2,5 cm.
    Azijski slonovi žive u krdima koja broje između 10 i 30 jedinki i sačinjavaju ih ženke.Zajednica je matrijarhat i predvodi je najstarija ženka. Kad ona ugine zamenjuje je druga najstarija ženka. Postoje i muška krda, koja se sastoje od mužjaka koji su napustili krdo u kome su rođeni. Krda azijskih slonova se kreću po prostranim travnatim oblastima ili šumama u potrazi za hranom.Većinom se kreću noću.
   Azijski slonovi imaju malo prirodnih neprijatelja poput tigrova ali od njih su ugroženi samo mladunci. Ako krdo napadne neki grabljivac, slonovi se zbijaju u krug štiteći mlade koji su u sredini. U prirodi žive najviše do 70 godina, u retkim slučajevima 80 godina

.

Нема коментара:

Постави коментар